Ρίγανη

Αιθέριο Έλαιο Ρίγανης: Το φυσικό Αντιβιωτικό της Ελληνικής ρίγανης

Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια των Χελιανθών(Labiatae) – είναι πολυετείς πόες, συνήθως θάμνοι, που ανθίζουν την άνοιξη – χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην μαγειρική.   Η ρίγανη είναι πολύ πλούσια σε φαινόλες οι οποίες έχουν μεγάλες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως για την θεραπεία πολλών ασθενειών πχ για το πεπτικό σύστημα, για δερματικές και αναπνευστικές παθήσεις. Δρουν για να εξουδετερώσουν ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Ιστορία της Ρίγανης

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Georgetown τα κύρια συστατικά της ρίγανης είναι η  καρβακρόλη και η θυμόλη.  Σύγχρονη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι  ανήκουν σε μια κατηγορία ουσιών που είναι γνωστές ως μονοτερπενοειδείς φαινόλες.  Οι ουσίες αυτές είναι ιδανικές στην καταπολέμηση διαφόρων μικροβίων, βακτηρίων και παρασίτων, όπως ο σταφυλόκοκκος (staphylococcous aureus, o E coli) και η σαλμονέλωση (Salmonella typhimurium) που προκαλούν εντερικές παθήσεις (enteritis).  Η Ασπεργίλλωση και η Καντίαση  είναι ασθένειες που θεραπεύονται με φυσικό τρόπο με την χορήγηση αιθέριου ελαίου ρίγανης.  Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά.  Σε άλλες μελέτες που διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο Georgetown, το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί έχουν δείξει ότι ανταγωνίζεται σε αποτελεσματικότητα με τα αντιβιοτικά τα οποία έχουν δραστική ουσία την στρεπτομυκίνη, πενικιλίνη, βανκομυκίνη, νυστατίνη και αμφοτερικίνη.
Ένα πλεονέκτημα της χρήσης αυτού του ελαίου είναι ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου παρενέργειες (όχι υπερβολική χρήση). Παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν ανοσία. Αυτό δεν θα μπορούσε να ειπωθεί για τα συμβατικά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.  Τέλος, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη.

Χρήσεις της Ρίγανης


ΧΡΗΣΕΙΣ:

Στομάχι και έντερο. Αποτελεσματικό για φουσκώματα, πρηξίματα, παλινδρόμηση, έλκος, σπαστική κολίτιδα, εντερικά προβλήματα, γαστρεντερίτιδα κ.τ.λ. Τρόπος χρήσης:  Κάθε πρωί για 20 μέρες, σε μισό ποτήρι νερό ρίχνουμε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης, το ανακατεύουμε καλά, και το πίνουμε σαν σφηνάκι για να αποφύγουμε να ακουμπήσει τα χείλη μας που είναι ευαίσθητα, και αμέσως μετά πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Αν νιώσουμε ένα κάψιμο ή μούδιασμα στα χείλη είναι παροδικό. Επαναλαμβάνουμε με μία σταγόνα ρίγανης κάθε μεσημέρι και βράδυ.

Αναπνευστικό. Αποτελεσματικό για φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη, κοινό κρυολόγημα, ξερόβηχα, τσιγαρόβηχα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.α.  Παίρνουμε το μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης με τον ίδιο τρόπο.  Εναλλακτικά, μέσα σε μια κούπα τσάι, όταν είναι σε θερμοκρασία που μπορούμε να το πιούμε, ρίχνουμε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης και προσπαθούμε να ρουφήξουμε. Από την θερμοκρασία απελευθερώνονται τα αιθέρια, εισχωρούν μέσα στην μύτη και στον λάρυγγα, σκοτώνοντας τα μικρόβια και λιώνοντας τα ιγμόρεια, πράγμα που είναι πολύ δυσάρεστο και ενοχλητικό εκείνη την στιγμή αλλά μετά αρχίζει η καταρροή όπου μας ανακουφίζει.

Όταν έχουμε έστω και μια από τις παραπάνω παθήσεις κάνουμε την θεραπεία για 20 μέρες (μπορούμε να συνδυάζουμε τους τρόπους λήψεις του ριγανέλαιου), σταματάμε για πέντε μέρες και αν είναι απαραίτητο συνεχίζουμε για άλλες είκοσι, σταματάμε για πέντε κ.ο.κ. Ως συνήθως στις παθήσεις στομάχου εντέρου δεν φτάνει ένα 20ήμερο αλλά ίσως να χρειαστεί να γίνει θεραπεία μέχρι και ένα χρόνο ανάλογα με την κατάσταση του προβλήματος.
Λιποδιαλυτικό, καθαρκτικό του ήπατος και του αίματος. Αποτελεσματικό για  σάκχαρο, χοληστερίνη, δερματίτιδες, ψωρίαση, εκζέματα, ακμή.  Δύο φορές την ημέρα σε μισό ποτήρι νερό ρίχνουμε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης, το ανακατεύουμε καλά, και το πίνουμε σαν σφηνάκι.

Ουλίτιδα. Αποτελεσματικό για την ουλίτιδα και τις πληγές στο στόμα. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας, 2 φορές την ημέρα, με μία σταγόνα ριγανέλαιο πάνω στην οδοντόβουρτσα με τον ήδη υπάρχον αφρό που έχουμε δημιουργήσει πιο μπροστά με την οδοντόκρεμα (βουρτσίζουμε και κρατάμε τον αφρό στο στόμα).
Εναλλακτικά κάνουμε γαργάρες στο στόμα βάζοντας μία σταγόνα ρίγανη σε μισό ποτήρι νερό κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Νύχια Καταπολεμά αποτελεσματικά και άμεσα τους μύκητες στα νύχια.  Για τις ονυχομυκητιάσεις, αφού λιμάρουμε και καθαρίσουμε την περιοχή, εφαρμόζουμε μια σταγόνα απευθείας στο νύχι έως και 10 φορές την ημέρα – προσοχή, όχι γύρω από το νύχι. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή, όμως ολοκλήρωση της θεραπείας θα πάρει χρόνο ανάλογα με την κατάσταση του μύκητα.

Μύκητες στο δέρμα.  Για τους μύκητες στο δέρμα το αλείφουμε αραιωμένο μέσα σε λίγο λαδάκι (π.χ. αμυγδαλέλαιο, baby oil). Εάν νιώσουμε έναν κνησμό ή τσούξιμο είναι καλό.

Καρκίνος.  Έρευνα που δημοσιεύεται από την Ένωση Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας με επικεφαλής την Σουπρίγια Μπαβαντεκάρ, καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ, δηλώνει πως τα πειράματα έδειξαν τη δυνατότητα της ρίγανης να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων του προστάτη. Η καρβακρόλη προκαλεί απόπτωση -ή “αυτοκτονία κυττάρων”– στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Ρίγανη: Αντιβιωτικό της φύσης για Πτηνά

Ρίγανη: Αντιβιωτικό της φύσης για Πτηνά
Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια των Χελιανθών(Labiatae) – είναι πολυετείς πόες, συνήθως θάμνοι, που ανθίζουν την άνοιξη – χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην μαγειρική.   Η ρίγανη είναι πολύ πλούσια σε φαινόλες οι οποίες έχουν μεγάλες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Μερικά συστατικά που περιέχει είναι ιδανικά στην καταπολέμηση διαφόρων μικροβίων, βακτηρίων και παρασίτων, όπως ο σταφυλόκοκκος ( staphylococcous aureus, o E coli) και η σαλμονέλωση (Salmonella typhimurium) που προκαλούν εντερικές παθήσεις (enteritis).  Οι μύκητες Αspergillus και ο Candida αναπτύσσονται στις τροφές των πτηνών και εισέρχονται μέσω αυτών στον οργανισμό τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά τη περίοδο αναπαραγωγή τους. Η Ασπεργίλλωση και η Καντίαση  είναι ασθένειες που θεραπεύονται με φυσικό τρόπο με την χορήγηση αιθέριου ελαίου ρίγανης. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά της ρίγανης είναι η  καρβακρόλη και η θυμόλη.  Σύγχρονη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη  ανήκουν σε μια κατηγορία ουσιών που γνωστές ως μονοτερπενοειδείς φαινόλες.
Οι δύο αυτές ουσίες βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν οι τροφιμογενείς λοιμώξεις.  Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά.  Σε άλλες μελέτες που διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο Georgetown, το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί έχουν δείξει ότι ανταγωνίζεται σε αποτελεσματικότητα με τα αντιβιοτικά τα οποία έχουν δραστική ουσία την στρεπτομυκίνη, πενικιλίνη, βανκομυκίνη, νυστατίνη και αμφοτερικίνη.
Με την χρήση αυτού του φυτικού προϊόντος μπορούμε να προστατεύσουμε τα πτηνά και να αποφύγουμε άλλες παρενέργειες που δημιουργούνται από άλλες πρόσθετες χημικές ουσίες γιατί το γνήσιο αιθέριο έλαιο ρίγανης δεν περιέχει χημικά πρόσθετα.  Ένα πλεονέκτημα της χρήσης αυτού του ελαίου είναι ότι δεν έχει καθόλου παρενέργειες. Παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν ανοσία. Αυτό δεν θα μπορούσε να ειπωθεί για τα συμβατικά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.
Δοσολογία:  2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης 2 φορές την ημέρα σε ένα λίτρο νερό με πολύ καλό ανακάτεμα.  Δώστε το για τρείς εβδομάδες και μετά κάντε παύση μία εβδομάδα.  Μπορείτε να το δίνετε σε συνεχή βάση κάνοντας το διάλειμμα της μίας εβδομάδας.
Βάλτε το νερό στην σκιά – το αιθέριο έλαιο είναι ευαίσθητο στο φως.  Αποφύγετε να το αναμείξετε με άλλες στερεές τροφές (π.χ με αυγοτροφή η χόρτα), διότι έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί μια τοξική αντίδραση μεταξύ τους η οποία μπορεί να επηρεάσει και να αρωστήσει τα πτηνά.

Παρενέργειες

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

Κάνει κατακράτηση σιδήρου.  Πάρτε το αιθέριο έλαιο της ρίγανης 1 – 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό για να προλάβει ο οργανισμός να κάνει αφομοίωση του σιδήρου.

-Δεν πίνεται από παιδιά, μόνο εισπνέεται

-Δεν πίνεται από εγκύους.

Το αιθέριο έλαιο Ρίγανης παράγετε στον Δήμο Θερμαικού.   Είναι  ένα αγνό προιόν, 100% γνήσιο, ακατέργαστο αιθέριο έλαιο από οικολογικό χωράφι χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα!!